Kirándult a tantestület

Kirándult a tantestület

A 2023-2024-es tanév sikerei és nehézségei után június 26-án egy csapatépítő kiránduláson vettünk részt. A kirándulás részben a Váci Tankerületi Központ támogatásával jöhetett létre, amit itt is szeretnénk megköszönni.

A kirándulás két fő eseményből állt. Az első állomás a hatvani Vadászati kiállítás megtekintése volt. Az épület, ahol a Vadászati Múzeum helyet kap maga is impozáns. Az 1750-es években építette Grassalkovich  Antal, ami azóta több bővítésen esett át. A tárlat három szinten foglal helyet.  Öröm volt nézni, hogy a második világháború után széthordott kastélyt, milyen szinten állították helyre.

A kiállítás szobáról szobára változik, a pincében megtekinthettük a halászat eszközeit, 2 méteres lesőharcsa preparátumát, akváriumokban a magyarországi halakban gyönyörködhetünk. Bemutatták a Magyarország flóráját és faunáját a társulásokat, a barokk konyhát. Fekete István és Gróf Széchenyi Zsigmond munkásságának több teremmel adóztak.

Ezt követően egy bőséges ebédben volt részünk. Majd tovább mentünk Hollókőre.

Elsőként a rekonstruált várat tekintettük meg, ami a XIII. században IV. Béla uralkodása alatt Kacsis Miklós építette. Több gazda cserélt helyett, így került többek közt Csák Máté, Guthi, Hunyadi és Rákóczi család tulajdonába. A vár lerombolását I. Lipót a Rákóczi-féle szabadságharc után elrendelte. Majd több évszázados pusztulás után ismét régi dicsfényében tündököl. Különleges kilátásban gyönyörködhettünk szintről szintre, ahogy megmásztuk az öregtornyot. A várban a XIII. század életképeit bemutató panoptikum is helyet kapott. A vár megtekintése után szabad program volt az ófaluban, ahol ki-ki a saját kedve szerint nézelődhetett, megtekinthette a palóc népi építészetet, kézműves portékákat.

A haza úton mindenki izgult egy kicsit, hogy az itteni rendkívüli vihar okozott-e kárt. De szerencsére mindenki megúszta, nagyobb káresemény nélkül.

Nagy Zoltánné, mestertanár Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI