Víz világnapja 2024

Április 21-én negyven felső tagozatos tanuló a Víz világnapja alkalmából üzemlátogatáson vett részt. Budapestre utaztunk a Gellérthegy gyomrába…

Ott található ugyanis a Fővárosi Vízművek ivóvíz medencéje, mely tárolja a vizet amit a budapesti lakosok isznak. Két nagy medence és egy tároló medence összesen 110 millió liter vizet tud maximálisan tárolni és biztosítani a vezetékekben a megfelelő víznyomást. A speciálisan megépített medencéket 1972 és 1980 között építették. Több ezer köbméter földet elhordtak, majd megépítették a medencét. Végül visszahordták rá a földet és parkosították az egészet. Kívülről csak egy épület látszik, a többi rész mind a föld alatt van.

A víz nagy része a Szentendrei-szigeten lévő kutakból származik, ahonnan csővezetéken szállítják a vizet a fővárosba.

Vezetett látogatás volt számunkra. Minden évben ezen alkalommal nyitják meg a közönség számára a medencét látogatásra. Az előtérben maketteken bemutatták a medence felépítését, a csápos kutak működését és a tároló építési szakaszait. Rövid előadás volt a gyerekek számára, a végén az ellenőrző ablakokon keresztül be lehetett nézni a medence belsejébe. A nagy tartó oszlopokon látható volt a vízszint beosztása nyolc méteres magasságig.

Ezek után Rövid sétát tettünk a Citadellára, majd a Szabadság-hídon Pestre sétáltunk. Ott megnéztük a vásárcsarnokot, utána pedig a Nemzeti Múzeum kertjét. Megemlékeztünk Pollack Mihályról, akinek a nevéhez fűződik az épület tervezése.

Köszönet Sajtos Sándornak a kapcsolatfelvétel segítségéért, Schubert Mihálynak a szállításért és Vaczó Zoltánnak a történelmi előadásokért, az iskola vezetésének a támogatásért!

 

Fábián Csaba

szervező