Történelemverseny Vácon

A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium szervezésében még december közepén zajlott 7. és 8. évfolyamos diákoknak történelem verseny, melyre öt diákkal a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI is benevezett.
Dénes Manka, Szabó Emma Réka, Varga Ákos 7.b osztályos, Héger Dominik és Szilasi Bertalan 8.b osztályos tanulók vállalták a megmérettetést, és azt, hogy komolyan felkészülnek a versenyre.

Téma: Magyar történelem Géza fejedelem korától Hunyadi Mátyásig, 6. osztályos tananyag, melyet már tanítottunk korábban, a  7. osztályosoknak jómagam, a 8.b osztályosoknak Viplak Katalin tanárnő történelemórákon. Az alapok jók voltak, érdeklődés megvolt, olvasmányokat online formában és a helyi könyvtárból szereztük meg.
A gyerekeknek sokat kellett olvasniuk, készülniük, és az őszi szünettől 5 héten keresztül együtt is keményen tanultunk, feladatokat oldottak meg a versenyre készülve, királyok uralkodását, történelmi eseményeket ismételtünk át, de vaktérkép felismerése, fogalommagyarázat, forráselemzés is fontos része volt a versenynek.
Elérkezett a nap, amikor Vácon a verseny zajlott. A Gyerekek tanári felügyelettel 13 feladatos dolgozatot oldottak meg 90 percen keresztül önállóan. A mintegy 50 versenyző 6 környékbeli iskolából (Vác, Verőce, Szob, Nógrád, Tahitótfalu) érkeztek.
A feladatokat mi, a versenyzőkre kint az előtérben várakozó tanárok is megkaptuk; igazi megmérettetés volt, középiskolásoknak is erőpróba lett volna. 
Hazafelé menet megállapítottuk, hogy bármi lesz is a verseny eredménye, csak nyertünk vele, hiszen jó volt együtt tanulni, új ismereteket szerezni, régen tanultakat ismételni. Államalapítás, Árpád-házi uralkodók, trónviszályok, harcok, Árpád-házi Szentek, Aranybulla, tatárjárás, muhi csata, török támadások, nándorfehérvári diadal, a nagy törökverő Hunyadi János, Mátyás, az igazságos, mintegy 500 évet ölelt fel a verseny a magyar történelemből.
Januárban izgatottan vártuk az eredményt. Mikor megkaptam mint felkészítő tanár a versenyzőink értékelését, nem akartam hinni a szememnek!

Két tahitótfalui diák is első helyezést ért el:
Varga Ákos a 7.évfolyamon 1. helyezett,
Szilasi Bertalan pedig 8. évfolyamon ért el első helyezést.
Héger Dominik 4. helyezett lett,
és a Lányok is a középmezőnyben végeztek.

„Gratulálunk a dobogósoknak és tanáraiknak! Szeretettel várjuk őket iskolánk Szent György-napi rendezvényén, melynek keretében a dobogósok könyvjutalomban részesülnek. Ennek időpontjáról a későbbiekben külön értesítjük az érintetteket.” írta a Boronkay Szakképző és Gimnázium honlapján.

http://boronkay.vac.hu/cikk/tortenelem-verseny-eredmenyek

Gratulálok a Gyerekeknek a szép eredményért! Köszönöm Lintner Andrea váci kolléganőnk, osztályfőnök segítségét, támogatását.

Örömmel tölt el, hogy egy ilyen rangos versenyen a tahitótfalui iskola diákjai ilyen jól szerepeltek, ilyen ügyes diákjaink vannak! Jövőre is benevezünk.

Zakar Ágnes, felkészítőtanár